Espai per a la irreflexió produït i dirigit per Ròdia Raskòlnikov

dimecres, 6 de maig del 2009

Volem espies catalans

M'ha arribat amb retard un article que no havia llegit, de Josep Domingo el 25 de març a l'Avui. Hi proposava la creació d'un "servei català d'intel·ligència" que servís els nostres "interessos nacionals". Ara no entrarem en si els treballadors en precari, els aturats i els hipotecats fins a les celles comparteixen interessos nacionals o de cap altra mena amb els Fornesa, Brufau, Matutes o Godó. La resposta és NO, però són figues d'un altre paner. Em centraré en l'article, i com me'n sembla de gràfic per descriure la solvència i la seriositat de l'avantguarda políticocultural que ha de guiar-nos vers un futur brillant. Aquesta pot ser també una metàfora de la nostra credibilitat i dignitat com a societat i com a país, si aquestes són les elits que generem.
Vejam, si veiem, en general, com van les coses, ara demanem-nos: com i on proposaria un català contemporani la creació d'un servei secret? L'heu encertada: en un article al diari. A aquest respecte, el títol ,"Intel·ligència catalana" és demolidor; de fet, no se m'acut altre exemple que restrati més fidedignament la intel·ligència catalana mitjana dels nostres dies. Si a Domingo el paguen els nostres enemics per ridiculitzar-nos, cal felicitar-lo per la seva feina. Si la Trinca seguís en actiu, hi trobaria, en el títol i en el text, material per a un dels seus temes mítics.
Està bé. Si ja tenim bisbes catalans, policies catalans i demanem seleccions catalanes, com no hem de demanar espies catalans? I els hem de demanar a l'estil de com fem les coses en aquest país. Potser que en Saura convoqui oposicions públiques a espia i que directament designi com a cap del nostre KGB el Superagent 86. El cert és que si el KGB l'haguessin dirigit catalans, la URSS no hauria aguantat 74 anys, sembla evident. I si el Mossad l'hagués organitzat Josep Domingo, aquesta abjecta colònia occidental a Palestina que es diu Israel, no hauria sobreviscut gaire més enllà de la Nakbah.

2 comentaris:

  1. Camarada Ròdia!

    Com està? Li havia perdut la pista i, la veritat, m'alegre molt d'haver-me retrobat amb vostè! Bé, encara no m'he familiaritzat amb aquesta nova bitàcora, però espere que no haja perdut la frescura del Pravd... dic, de l'illa dels deús morts.

    Salutacions!

    ResponElimina
  2. Això, bentornat!

    A tomb amb part del que dius:
    http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=3542409

    Bel.la Txao

    ResponElimina

Seguidors